Ruime keuze aan E-Bike's
Uitgebreid proefrijden op diverse demo's
Gediplomeerde monteurs
De koffie staat voor u klaar

Actieradius van een elektrische fiets

Waar moet u rekening mee houden bij de actieradius?
De actieradius van uw elektrische fiets is de afstand die u met één volle accu kunt fietsen. De actieradius wordt o.a. bepaald door de accu, het fietsgedrag van de berijder en de motor. Verder bent u altijd afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden en het wegdek. Wij leggen u graag uit waar u rekening mee moet houden, zodat u zo ver mogelijk kunt fietsen met uw e-bike en niet met een lege accu komt te staan.

Accu van de e-bike en de actieradius

Bij het kopen van een elektrische fiets heeft u bij de meeste fietsmerken en -modellen een keuze uit het aantal Wattuur (afgekort Wh) van de accu. De meeste e-bikes worden standaard geleverd met een 300Wh. Vaak heeft u dan nog keuze uit een 400, 500 en soms een 600Wh accu. Het verschil in actieradius tussen een 300Wh en een 600Wh accu is soms wel 60 km! Voordat u een e-bike koopt is het dus handig om te weten waar u de fiets voor gaat gebruiken. Als u een duwtje in de rug wilt tijdens het doen van boodschappen dan is een 300Wh accu wellicht al voldoende, wilt u recreatief door de natuur fietsen dan is een accu met een grotere actieradius een betere optie. Houd er ook zeker rekening mee dat de capaciteit van een accu na een aantal jaar afneemt. Dit is te vergelijken met de accu van uw telefoon: na een groot aantal ladingen verlopen chemische processen minder soepel en is de accu sneller leeg.

Een ander belangrijk punt bij de actieradius is hoe de eigenaar omgaat met de accu als er niet gefietst wordt. Volg altijd het laadadvies van de fabrikant! Sommige accu's moeten altijd aan de lader liggen als ze niet gebruikt worden, bij andere accu's is het voldoende om ze vol te laden en weg te leggen. Alle accu's hebben echter een aantal dingen gemeen: ze gaan langer mee als ze binnenshuis, op huiskamer temperatuur worden opgeladen en/of bewaard. Daarnaast is een vochtige schuur verre van de ideale omgeving. Zorg dus voor een droge plek waar het ongeveer 15-20 °C is. Bij temperaturen onder -10 °C en hoger dan 60 °C gaan de accucellen stuk. Let hier dus op in de zomer en winter. Zet uw elektrische fiets niet zomaar in de volle zon in de zomer en laat uw fiets, met accu, in een strenge winter niet weken lang in de schuur staan.

Zorg er ook voor dat er geen diepteontlading ontstaat, want dit beschadigt de accu. U voorkomt dit door een accu niet leeg weg te leggen. De accu loopt namelijk nog een stukje verder leeg als deze niet gebruikt wordt. De kwaliteit van de accu gaat ook achteruit als deze lang NIET gebruikt wordt. Dit is de reden dat fietsenwinkels geen grote voorraad van accu's hebben liggen. Als u lange tijd niet kunt fietsen met uw e-bike, zorg er dan voor dat uw partner, familie of buurvrouw de elektrische fiets 1x in de maand gebruikt. Zo voorkomt u dat de kwaliteit van de accu achteruit gaat doordat de accucellen niet actief gebruikt worden.

Heeft het rijgedrag van de berijder invloed op de actieradius?
Zelf kunt u ook zorgen voor een zo groot mogelijke actieradius. U kunt dit o.a. doen door goed te schakelen. Met een auto of gewone fiets rijdt u ook niet weg in de 5e versnelling, dus doe dit met een elektrische fiets ook niet. Dit kost de motor onnodig veel energie en kracht. U kunt de accu ook sparen door de elektrische fiets te laten "uitrollen": stop met trappen als u ongeveer 50 meter van het verkeerslicht bent in plaats van met 25 km/pu door te trappen en vervolgens abrupt te remmen. Door uit te rollen hoeft de motor 50 meter geen kracht te leveren. Houd ook rekening met de ondersteuningsstand. Rijd niet standaard met de hoogste elektrische stand als u dit niet nodig heeft en gebruik de eventuele gashendel sporadisch bij zeer steile heuvels. Mocht u veel ondersteuning nodig hebben bij het fietsen, houd daar dan zeker rekening mee tijdens het kiezen van het aantal Wh van de accu.

Als uw bandenspanning op orde is dan ondervindt de fiets niet veel weerstand van het rollen over het wegdek. Ook dit zorgt ervoor dat u met een volle accu zoveel mogelijk kilometers kunt afleggen. Diverse testen laten zien dat u met de juiste bandenspanning wel tot 30% actieradius kunt winnen! Wilt u zelf 1x in de maand uw bandenspanning controleren? Koop dan een fietspomp met een duidelijke drukmeter, zo kunt u zelf -tussen de controlebeurten- door een oogje houden op uw bandenspanning.

Eén laatste punt waar we allemaal liever niet over praten, maar die wel van grote invloed is, is het gewicht wat de fiets moet vervoeren. Het kost de motor minder kracht om een fietser van 50 kilo 21 kilometer per uur te laten gaan dan een fietser van 90 kilo. Het kan dus zeker zijn dat uw buurman van 100 kilo met exact dezelfde fiets en dezelfde ondersteuningsstand een mindere actieradius heeft dan uw dochter van 60 kilo. Hier hangt mee samen dat ook het gewicht van de bagage meetelt. Veel e-bikes hebben tegenwoordig een voor- en achterdrager waarop zware boekentassen worden vervoerd. Het gewicht van de boeken (of andere tasinhoud) gaat ten koste van de actieradius.

Hoe wegdek, weer en wind van invloed zijn op uw actieradius
Alle invloeden die zorgen voor meer weerstand tijdens het fietsen, zorgen voor een verminderde actieradius. Tegenwind is bijvoorbeeld iets wat ervoor zorgt dat de motor meer kracht moet leveren om de fiets vooruit te laten gaan. Op een hobbelig wegdek ondervindt de fiets(band) meer weerstand dan op glad asfalt. Hierdoor kost het de motor meer energie om het gewenste aantal kilometers per uur te behouden. Als u een lange route uitstippelt dan is het handig om rekening te houden met het effect van bospaden en heuvelige weggetjes op de actieradius van uw accu. U kunt onderweg een lege accu voorkomen door bijvoorbeeld op de helft een pauze bij een restaurant in te plannen en uw accu daar op te laden (terwijl u zelf ook "op kunt laden" met een lekker kopje koffie of thee!)

In de koude maanden van het jaar heeft de accu van uw elektrische fiets het zwaar. Door de kou verlopen de chemische reacties in een batterij een stuk minder soepel. Hierdoor is de accu sneller leeg. De meeste accu's hebben hier al "last" van bij een temperatuur onder de 7 °C. Als u regelmatig fietst in de kou, is het aan te bevelen om thermische beschermhoezen voor de accu te gebruiken. Ook adviseren we tijdens de koude maanden de volledig opgeladen accu pas kort voor vertrek in de e-bike te plaatsen. 

Samenvatting actieradius
Samenvattend kunnen we stellen dat er actieradiusfactoren zijn die u zelf kunt beïnvloeden en factoren die buiten uw macht liggen. Door de jaren heen slijt elke accu en de door de fietsfabrikant aangegeven actieradius is altijd onder de meest ideale omstandigheden gemeten. Als u afgaat op de actieradiustabellen die leveranciers aanleveren, raden wij aan om te kiezen voor een accu van 100Wh meer. Dan heeft u nog jaren plezier van uw elektrische fiets (en de accu.)
​​​​​​​
Benieuwd naar de conditie van je accu? 
We kunnen (bijna) ieder accu met onze capaciteitstester een uitgebreide test laten ondergaan. U ontvangt dan een uitgebreid diagnoserapport, zodoende weet je waar je aan toe bent. Maak een afspraak in onze werkplaats en houd er rekening mee dat de test meer dan 24 uur kan duren (door meerdere testcycli)

Unsplash